Fri fragt i hele DK - Levering 2-3 hverdage

ORIGINAL LINES og bæredygtighed

Klokken er 7 fredag morgen. Jeg har lige netop sat mig ved mit skrivebord på kontoret med dagens første kop kaffe. Den bedste kop på dagen. Der lige nu står her ved siden af mig og damper og dufter dejligt. Det er instant kaffe. Økologisk og fairtrade naturligvis. Og når jeg skriver naturligvis, så er det fordi, at kaffeplanten er en af de planter, der bliver sprøjtet mest ukontrolleret – også til skade for helbredet hos plantagearbejderne. Derfor vælger jeg økologisk fairtrade kaffe. Jeg går ind for økologi, men jeg går nok mere ind for bæredygtighed og et sundt miljø. For eksempel giver det i min verden ingen mening at købe økologiske spanske gulerødder i et dansk supermarked, når transporten fra Spanien til Danmark sætter voldsomt mange flere minusser ind på miljøkontoen end hvis jeg i stedet køber almindelige danske, under-skarp-kontrol-sprøjtede gulerødder. Men altså – det er ikke bare lige sådan at tage bæredygtige beslutninger – det fandt jeg især ud af, da jeg skulle vælge producenter og materialer til vores plakater.

Da jeg skulle vælge papir til ORIGINAL LINES plakater, ville jeg gerne have, at de blev trykt på genbrugspapir på et lokalt trykkeri. Trykkeriet var jeg så heldig at finde, men de fortalte mig til gengæld, at det er mere miljøbelastende at lave genbrugspapir, der er anvendelig til fx plakater, end at producere papiret fra scratch af. Det har noget med udskillelsen af limen, der bruges til at binde papiret sammen og de kemikalier, der anvendes til processen osv. Det jeg skulle være opmærksom på var, om produktionen af papiret foregik efter Svanemærkets standarder (svanemærkede trykkerier skal bevise, at de ikke bruger kemikalier, som er miljø- og sundhedsfarlige. Svanemærket stiller også krav til det papir, som bliver brugt, og til affaldsmængder og affaldssortering) og om papiret blev produceret efter FSC standarder (plant et nyt træ for hvert, der fældes). Jeg fik at vide, at det papir, mit trykkeri bruger, er produceret på svensk fyr – det ligger i den høje ende, når det gælder optagelse af CO2, plus det vokser hurtigere end fx løvtræer. Og de planter nyt, når de fælder, så træbestanden hele tiden er i balance. Det gav god mening for mig, og så var papiret på plads sammen med trykkeriet, der både har Svanemærke- og FSC licenser.

Så kom jeg til indpakning og emballage. Igen var det vigtigt for mig, at det var dansk produceret og forholdsvis tæt på – igen af hensyn til transporten. Her fandt vi et firma i Kolding, der laver de fineste papæsker og af mindst 20% genbrugspapir samt 100% genbrugssilkekardus til indpakningen. Og lige netop til disse produkter fik jeg at vide, at det gav mening at anvende genbrugspapir, da disse typer produkter ikke krævede så mange kemikalier og nyt lim at fremstille af genbrugspapir. Vores æsker har en flot grå farve, som er lavet udelukkende med kemikaliefrit vandfarve, så den kunne vi også vinge af.

Og altså, nu ved jeg jo godt, at i og med ORIGINAL LINES plakater er unika og aldrig vil kunne komme op på en kæmpe produktion, da det er begrænset, hvad jeg kan nå at tegne, så er det også begrænset, hvor meget jeg ”redder verden” med min bæredygtige firmapolitik. Men jeg er overbevist om, at det er de små ting, der tæller og at det er vores indstilling og holdning til tingene, der gør at vi går i den bedste retning. At vores handlinger – små som store – gør mindre skade eller større gavn, hvis vi tænker os om – og at vi i hvert tilfælde passer bedre på hinanden og vores miljø, når vi ikke er ligeglade.

Kærlig hilsen Maria